Oboseala nejustificata, insomnia, migrena, depresia, anxietatea, constipatia, lipsa de energie, balonarea, celulita, acneea, parul lipsit de stralucire pot fi cateva dintre semnalele prin care corpul ne anunta ca este intoxicat. De ce este importanta o cura de detoxifiere si cum se urmeaza ea corect?
Oboseala nejustificata, insomnia, migrena, depresia, anxietatea, constipatia, lipsa de energie, balonarea, celulita, acneea, parul lipsit de stralucire, tenul tern pot fi cateva dintre semnalele prin care corpul ne anunta ca este intoxicat. De ce este importanta o cura de detoxifiere si cum se urmeaza ea corect?
Organismul nostru este bombardat de toxine
Sanatatea incepe din colon, sustin specialistii in nutritie si naturopatie. Un colon care functioneaza prost ne atentioneaza prin diverse semnale ca este depasit de toxinele acumulate in fiecare zi si ca trebuie sa-l ajutam urmand o cura de detoxifiere. "Organismul uman dispune de mecanisme naturale de detoxifiere: colonul, plamanii, ficatul, rinichii si pielea, insa acestea sunt depasite de cantitatea de toxine. In mod normal, omul in perioada sa de vanator-culegator nu avea nevoie de stimularea detoxifierii, aceasta facandu-se in mod natural, deoarece alimentele si mediul inconjurator nu erau poluate si dieta era naturala. De aceea, astazi omul trebuie sa sustina sistemul de detoxifiere. Daca acest sistem sa infunda cu resturi alimentare, toxinele neeliminate sunt repuse in circulatie in organism", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Mai mult, daca nu reusim sa eliminam aceste toxine la timp, resturile alimentare se depun "in cutele peretilor intestinali si formeaza placa mucoida. Fibrele alimentare inlatura placa mucoida si restabilesc circulatia substantelor in organism", adauga specialistul.
De unde vin toxinele?
-
Alimente toxice pline de E-uri (aditivi alimentari);
-
Fructe si legume cu pesticide;
-
Carnea cu hormoni;
-
Medicamente;
-
Droguri recreationale: tutun, cafea, alcool;
-
Peste contaminat cu mercur;
-
Apa de la robinet;
-
Vasele din bucatarie: din aluminiu, cutiile de bere/suc;
-
Plombe si vaccinuri;
-
Produse cosmetice;
-
Emisiile industriale, fumul instalatiilor de incalzire sau gazele de esapament.
Cand ai nevoie de o cura de detoxifiere?
Potrivit informatiilor prezentate in cartea sa recent lansata "Si noi ce mai mancam?", prof. dr. Mencinicopschi precizeaza ca exista cateva simptome care ne anunta ca avem nevoie de o cura de detoxifiere pentru a elimina toxinele din organism:
-
stare de oboseala nejustificata;
-
nivel scazut de energie;
-
somnolenta, trezitul greu dimineata;
-
stari depresive, anxietate, nervozitate, lipsa puterii de concentrare;
-
materii fecale care au un miros puternic;
-
depozite albicioase pe limba;
-
pofta de dulciuri, pofta de alimente prajite, condimentate;
-
indigestie frecventa, stari de voma sau greturi, balonari, tranzit lent, colon iritabil;
-
supraponderalitate sau predispozitie la obezitate;
-
unele afectiuni cronice: acnee, hemoroizi, psoriazis, constipatie, diabet, reumatism, artrita, cancer.
Nu ezita sa discuti cu noi despre posibilitatea de a a urma o cura de detoxifiere pentru a alege impreuna cea mai buna solutie.
In ce consta cura de detoxifiere?
Ai la indemana trei metode naturale de detoxifiere a organismului:
-
prin cresterea aportului de fibre in dieta;
-
prin folosirea plantelor cu efect laxativ si depurativ;
-
cu ajutorul masajului, bailor calde, saunei sau exercitiilor fizice.
Pe langa beneficiile aduse de ultima metoda, cea mai indicata este prima varianta. "Fibrele stimuleaza tranzitul intestinal si asigura o detoxifiere fiziologica a organismului. Ele au capacitate mare de retinere a apei. Ele se umfla cu apa, retinand o data cu apa si substantele toxice din tubul digestiv care apoi sunt eliminate prin fecale. Odata consumate, fibrele interactioneaza cu asimilarea grasimilor si zaharului la nivel intestinal, reducand nivelul colesterolului si al glicemiei. Ele confera senzatia de satietate rapid, cu un aport minim de calorii. De aceea, sunt recomandate in curele de slabire si pentru prevenirea obezitatii", explica prof. dr. Mencinicopschi.
Asadar, trebuie sa introduci in alimentatia ta mai multe fibre alimentare. Iata si alimentele care au un continut ridicat in fibre: cereale integrale, nuca de cocos uscata, drojdiile alimentare, fasole alba uscata, cafea macinata, smochine uscate, germeni de grau, prune uscate, faina de secara, migdale dulci, linte uscata, faina de soia, susan, seminte de in si psyllium, grau, faina integrala de grau, nuci de Brazilia, curmale uscate, paine integrala, arahide, zmeura, mure, fulgi de ovaz, stafide, mazare gatita, alune de padure, patrunjel crud, nuci.
De asemenea poti sa apelezi la un supliment alimentar cu amestec de fibre, plante si argila care regleaza digestia si tranzitul intestinal. Acesta trebuie sa contina:
-
seminte de in care "au 40% fibre cu proprietati laxative, calmante, fiind recomandate in constipatie, iar datorita continutului ridicat in acizi grasi omega 3 au efect emolient, lubrifiant asupra colonului agresat de materiile fecale intarite", precizeaza prof. dr. Mencinicopschi;
-
seminte de psyllium care sunt recunoscute ca tratament in constipatie, deoarece absorb si elimina substantele toxice;
-
patrunjelul are actiune antiinfectioasa (limitand procesele inflamatoare), diuretica, depurativa, curatand corpul de toxine;
-
chimenul, spune prof. dr. Mencinicopschi combate balonarea, fiind folosit ca adjuvant in enterocolite, trateaza anorexia, lipsa apetitului si este un bun diuretic, antiseptic;
-
coriandrul stimuleaza secretia grastrointestinala, elimina gazele intestinale si trateaza parazitii intestinali;
-
oregano este de ajutor in bolile biliare, gastrice, colici abdominale;
-
argila previne gastrita, arsurile stomacale, ulcerul, parazitii intestinali, greata, starile de voma si elimina toxinele din organism.
Atentie la consumul de apa! Daca te decizi sa urmezi o cura de detoxifiere marind cantitatea de fibre ingerata este esential sa consumi 1,5 - 2 litri de apa pe zi, in caz contrar poti sa te constipi, deoarece fibrele au nevoie de apa pentru a retine substantele toxice din tractul digestiv.
Pe langa apa, trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa si sa faci miscare fizica, obiceiuri care trebuie pastrate si dupa terminarea curei. Specialistii sustin ca o prima cura de detoxifiere dureaza 3 luni, apoi putem sa facem anual cate o cura de intretinere de 1-2 luni.
Alimente permise si interzise in timpul curei de detoxifiere
Cred ca stii si tu ca daca vei continua sa consumi alimente procesate cu multi aditivi alimentari sau bauturi racoritoare nu te vei alege cu niciun beneficiu de pe urma curei de detoxifiere. Este momentul sa aplici cateva reguli de alimentatie sanatoasa care merita mentinute pe toata perioada vietii. Le stii cu siguranta pe cateva dintre ele, insa nu te-ai ambitionat suficient pana acum ca sa le si respecti!
Poti sa consumi
-
fructe (crude, congelate, uscate, suc prosapat stors in casa);
-
legume si leguminoase (crude, congelate, conservate in apa);
-
orez brun si paste integrale;
-
peste proaspat si congelat;
-
seminte oleaginoase neprajite si nesarate (nuci, migdale, alune de padure, nuci caju, seminte dovleac, seminte de floarea soarelui, etc);
-
iaurt simplu, chefir, sana;
-
miere/zahar brun;
-
condimente;
-
ceaiuri din plante sau fructe;
-
carne slaba (in cantitati moderate).
Nu poti sa consumi
-
produse procesate care contin aditivi alimentari;
-
prajeli;
-
afumaturi;
-
produsele fainoase preparate cu faina alba (paine, biscuiti, covrigei, patiserie, prajituri, paste);
-
produse de tip fast-food;
-
lactate cu continut ridicat de grasime;
-
unt si margarina;
-
dulciuri, in special cele din comert, dar poti sa folosesti mierea de albine si zaharul brun pentru indulcirea ceaiurilor;
-
bauturi carbogazoase, inclusiv cele dietetice;
-
alcool si cafea, dar poti sa inlocuiesti cafeaua cu ceaiul verde;
-
sosuri pentru salate, maioneza, muraturi;
-
cantitatea de sare trebuie redusa si inlocuita cu mirodenii.
De retinut! Este normal ca in primele zile de la inceperea curei de detoxifiere sa resimti un usor disconfort manifestat prin dureri de cap, balonare, crampe, mancarimi ale pielii care va disparea in cateva zile, de indata ce organismul se obisnuieste cu o dieta bogata in fibre si incepe sa elimine toxinele.
"Un colon intoxicat, disfunctional, poate sta la originea ficatului obosit, durerilor articulare, psoriazisului, eczemelor sau migrenelor. Intoxicarea organismului isi pune amprenta nu doar asupra interiorului, ci si asupra exteriorului. Pielea iritata, lipsita de elasticitate, celulita, parul casant, fara stralucire sunt efectul unui colon bolnav. Acumularea de toxine in colon determina afectiuni la distanta. De aceea, iritarea unei regiuni din colon, din cauza acumularii de toxine se poate asocia cu simptome in alta parte a corpului.
In acest fel se explica legatura dintre colon si ficatul obosit, durerile articulare, psoriazis, migrene, afectiuni respiratorii, afectiuni la nivelul ochilor si urechilor".